Ovenpan

Ovenpan

Op zoek naar een goede ovenpan? Wij kunnen je hiermee verder helpen. Ovenpannen moeten hittebestendig zijn en kunnen gebruikt worden op hogere temperaturen. Niet elke pan kan namelijk zomaar in de oven. In deze koopgids zullen we onderzoeken wat onze favoriete ovenpannen zijn die veilig kunnen gebruikt worden in de oven.

Beste ovenpan van 2023 getest

Dit is een overzichtje van de beste ovenpannen in 2023. Wij hebben deze pannen getest en ze gerangschikt in chronologishe volgorde. Hier kan je er meer over lezen.

1. Le Creuset Signature Braadpan

Deze braadpan van Le Creuset is onze eerste keuze. Ze hebben een groot aanbood van ovenbestendige pannen voor elke warmtebron waaronder koekenpannen, skillets en braadpannen. De signature pannen zijn geschikt voor hoge temperaturen in de oven tot 250°C. Het enige nadeel is dat deze pannen iets prijzig zijn. Je betaalt namelijk wel iets voor topkwaliteit. Een voordeel is dat deze geëmailleerde pannen gemakkelijk jaren meegaan.

2. GreenPan Craft Koekenpan

De GreenPan Craft koekenpan is een van onze favoriete ovenpannen. Deze pan is beschikbaar in verschillende diameters (20 cm, 24 cm, 28 cm en 30 cm) afhankelijk van welke grootte je op zoek naar bent. Deze PFAS-vrije pan is geen alledaagse pan. Deze zwarte pan heeft een prachtig design en heeft een speciale matte PVD-coating. Het staat echt heel mooi in je keukenkast, en natuurlijk, perfect te gebruiken voor de oven. Ook kan je het gebruiken op een inductieplaat om vlees te garen. Een all-round pan dus!

3. BK Fortalit Ovenschaal

De BK Fortalit is een ovenschaal die dus voornamelijk kan gebruikt worden in de oven. Als je de pan vooral nodig hebt voor de oven, dan is de BK Fortalit de beste keuze voor jou! In deze ovenschaal maak je heerlijke lasagne of tiramisu klaar. De schalen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. De geëmailleerde, blauwe binnenkant voldoet aan de hoogste hygiënenormen en is perfect geschikt voor het gebruik in de oven. Daarnaast kan deze ovenschaal op elke warmtebron (inclusief inductie) gebruikt worden.

Koopgids

Hoe kies ik nu de beste ovenpan? Vaak is er zoveel keuze online dat het heel moeilijk beslissen is. Normaal gezien kan je koekenpannen, braadpannen en skillets gemakkelijk in de oven te gebruiken.

Wat er ECHT belangrijk is, is het materiaal dat de pan heeft. Zo is niet elk materiaal geschikt voor het gebruik in de oven. Hier zullen we de materialen bespreken die zeker te gebruiken zijn in de oven.

Het materiaal van de ovenpan

Pannen die gemaakt zijn uit puur metaal zijn eigenlijk altijd ovenbestendig. Hierbij hoort pannen van roestvrij staal, gietijzer, koper en zelfs de meeste aluminium pannen.

  • Plaatstaal: Een stalen koekenpan kan normaal gezien zonder problemen in de oven. Het is een zeer hittebestendige pan en wordt vaak gebruikt om gerechten van het fornuis over te zetten naar de oven. Pannen gemaakt uit puur plaatstaal zijn dus een goede keuze en gelukkig is dit materiaal een van de populairste op de Nederlandse markt.
  • Gietijzer: Net zoals plaatstaal is ook een pan die gemaakt is uit 100% puur gietijzer uiterst geschikt voor de oven. Je hebt de keuze uit veel verschillende pannen gemaakt uit dit materiaal. Toch zijn wij voorstaander van een gietijzeren skillet of gietijzeren braadpan.
  • Gehard aluminium: Aluminium is ook een materiaal die (vaak) in de oven kan worden gebruikt. Bij sommige pannen moet je hier toch wat mee opletten. Aangezien er meestal een chemisch proces gebeurd met gehard aluminium, verschilt dit sterk van het merk en de pannenserie. Wij zouden dit materiaal NIET aanraden en meestal kiezen voor een pan van plaatstaal of gietijzer. Als voordeel hebben we hier wel dat gehard aluminium beschikt over een natuurlijke anti-aanbaklaag. Die is dus bestend tegen hogere temperaturen in de oven.
  • Keramiek: Ook keramiek of aardewerk is een populaire keuze (en een van de allereerste keuze in onze geschiedenis) als ovenpan. Je vindt keramiek vooral terug in koekenpannen en braad-en stoofpannen. Het merk Creuset is ook een populaire keuze hiervoor.

Het materiaal van handgrepen

Let op: het materiaal van de handgrepen is ook belangrijk! De pannen moeten handvaten hebben van hetzelfde ovenbestendige materiaal als de pan. Je wilt namelijk geen pan die handgrepen van hout of plastiek hebben in de oven gebruiken. Dan wordt het iets lastiger.

Als een pan volledig is gemaakt van plaatstaal of gietijzer kan deze waarschijnlijk zonder problemen in de oven.

Veelgestelde vragen over ovenpannen

Welke pannen kunnen in de oven gebruikt worden?

Je leest dit artikel omdat je op zoek bent naar een pan die geschikt is voor de oven. Er zijn meerdere aspecten waar je rekening mee moet houden of een pan al dan niet ovenbestendig is. Het allerbelangrijkste is dat het materiaal moet geschikt zijn voor hoge temperaturen in de oven. Daarnaast zijn beslissende factoren voor kopers ook het ovenbestendige handvat en de aanwezigheid van een ovenvaste anti-aanbaklaag.

Natuurlijk zal je deze ovenpannen ook kunnen gebruiken op de (inductie) kookplaten. Zo zijn skillets en koekenpannen allebei geschikt voor het gebruik in de oven en op kookplaten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *